A hilltop home in historic Mission Hill, Boston, which accommodates a longterm resident and temporary renter. 
The roof of this home is a wheelchair - accessible public gathering space overlooking Boston.

This site features a curving roadside adjacent to one of several large private hospitals in Mission Hill, an extreme slope, and a multitude of trees.
For the internal design, we divided the house into four sections: a temporary resident wing (for hospital outpatients or visiting families of hospital patients), indoor public garden in the street side center, shared living room and cantilevering kitchen in the back center, and long-term resident in the west wing. 
The tiered porch receives natural light from the central cutout, and can be shared between the temporary resident and longer-term resident. The porch reaches towards the porches of the neighbors on the north end of the site. 
Because of the proximity of the hospital, we chose to design with ramps to create an accessible public gathering space on the roof.
floor plan
ground plan
rooftop plan
Section Drawing
To optimize maximum daylighting with maximum privacy in such a public arrangement, we employed two main design devices. First, frosted and sloping windows, and second, large cutouts. The cutouts create space underneath the house, provide natural lighting, and allow for trees to cloak the full windows.
back elevation collage
front elevation collage
left elevation collage
right elevation collage

Other Projects:

Back to Top